Frisbeegolf lajina

Frisbeegolf lajina

Frisbeegolf on viime vuosina noussut Suomessa merkittäväksi kuntoilu- ja kilpailulajiksi. Lajin harrastaminen on käytännössä lähes ilmaista, vain frisbeekiekko pitää hankkia, radat ovat pääosin vapaasti käytettävissä.

Frisbeegolf on mukavaa ja seurallista kuntoliikuntaa. Se sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Frisbeegolfia pelatessa tulee huomaamatta liikuttua useita kilometrejä.

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia frisbeekiekolla. Lajin perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Frisbeegolfradan suorittamiseen käytetään mailan ja pallon sijaan erilaisia frisbee- eli liitokiekkoja ja reiän sijaan kohteena on metallinen maalikori. Frisbeegolfissa tavoitteena on suorittaa frisbeegolfrata alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 30 metristä aina yli 250 metriin. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan yleensä par 2:n ja par 5:n välillä.

Frisbeegolf on yksilölaji, mutta sitä pelataan yleensä 2-5 hengen ryhmissä. Aloitusheitto suoritetaan sille merkityltä alueelta (tii). Seuraava heitto lähtee siitä kohdasta, johon edellinen heitto on pysähtynyt. Rangaistusheittoja voi saada esim. pakollisen kierron (mando) ohittamisesta tai pelialueen ulkopuolelle (OB) heittämisestä.

Kullakin väylällä käytetyt heitot sekä rangaistusheitot lasketaan yhteen ja lopputulos on kaikkien väylien tulosten summa. Pienimmän tuloksen saanut pelaaja on voittaja.

Frisbeegolfin pelaaminen pähkinänkuoressa

Frisbeegolf on harrastuksena helppo aloittaa ja perussäännöt oppii nopeasti. Alla on tiivistelmä frisbeegolfin säännöistä, joilla aloittelija pääsee hyvin mukaan lajin pariin:

Pelin tarkoituksena on saada kiekko mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin.

  • Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes kiekko on maalikorissa.
  • Kiekon irrottua kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli.
  • Väylä on pelattu loppuun, kun kiekko on maalikorissa
  • Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja
  • Ota huomioon muut radalla liikkujat ja jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin - ethän jätä roskia maastoon!