Juniorit

Vampulan Urheiljat käynnistivät uudelleen junioritoiminnan usean vuoden tauon jälkeen vuonna 2008.

Nyt hyvän harrastuksen parissa on mukana lähes 50 innokasta nuorta sekä noin 10 aktiivista valmentajaa.

Junioritoiminnan kehittäjänä ja valmennusvastaavana toimii Hanna Arve-Talvitie 040 5314 595

Tulospalvelutiedot ja lentopalloliiton Lounais-Suomen aluetoiminnasta tästä

Juniorivalmennus

Lapsen motorinen kehitys noudattaa hermostollista kehitystä ja ensiksi kehittyvät motoriset perustaidot. Niillä tarkoitetaan kahden tai useamman segmentin järjestynyttä liikkeiden ryhmää. Lapsen tulisi oppia suorittamaan perusliikkeet mahdollisimman oikein ja taloudellisesti pystyäkseen käyttämään niitä hyväkseen niin jokapäiväisissä toiminnoissaan kuin lajitaitojen oppimisessa. Lajitaidolla tarkoitetaan kahden tai useamman perustaidon yhdistelmää. Pitää kuitenkin muistaa, että vasta automatisoituneet motoriset perustaidot ovat riittävä pohja lajitaitojen hankkimiselle. Motoriset perustaidot luokitellaan tasapaino-, liikkumis- ja käsittelytaitoihin

(Numminen, Miettinen, Gallahue, Donnally) Nämä treenimallit palvelevat erityisesti mini-ikäisiä. Kuitenkin osa harjoitteista sopii mm. lämmittelytreeniksi isommillekin jopa aikuispelaajille. Seuraavat harjoitteet ovat vain vinkkinä harjoitteista ja ovat vain osaltaan täydentämässä monipuolista harjoittelutapahtumaa. Testimalleja on ollut kehittelemässä työryhmä ja testit ovat vasta ensi askel. Jos sinulla Hyvä Valmentaja on vastaavan tyyppisiä testejä, pistä tieto liikkeelle! Muista nuorimpien kanssa leikkimieliset kilpailut ja kaikkien pelaajien testaus. Lisäksi pidetään jatkossa pelillisten harjoitteiden teemana lisäpallot. Esim. normaalin peliharjoitteen lisänä heitetään peliin uusi pallo. (1-5 kpl). Näin taataan myös pelissä riittävä pallokosketusmäärä ja riittävä tempo. Ja muista harjoitusten aikana pelatessa, sivussa olijat töihin.


Treenimallit

1. Pallotaito (Pallo per pelaaja, 10min)

2 x lentopalloa pompotellen (koripallokuljetus) verkolle molempia käsiä käyttäen ja takaperin takaisin
2 x lentopalloa pompotellen (koripallokuljetus) verkolle molempia käsiä käyttäen, oikea kylki verkkoa kohti
2 x lentopalloa pompotellen (koripallokuljetus) verkolle molempia käsiä käyttäen, vasen kylki verkkoa kohti
2 x lentopalloa pompotellen (koripallokuljetus) verkolle mahdollisimman nopeasti ja takaperin takaisin
2 x lentopalloa vieden vuorotellen oikean ja vasemman jalan alta liikkuen rytmikkäästi eteenpäin pienellä välihypyllä verkolle ja etuperin takaisin

2. Pallotaito (Pallo per pelaaja, 10min)

2 x kävellen etuperin pallon kanssa kopitellen verkolle ja takaperin takaisin2 x oikea kylki edellä pallon kanssa kopitellen verkolle ja takaisin2 x vasen kylki edellä pallon kanssa kopitellen verkolle ja takaisin2 x oikealla jalalla hyppien pallon kanssa kopitellen verkolle ja takaisin2 x vasemmalla jalalla hyppien pallon kanssa kopitellen verkolle ja takaisin

3. Pallotaito (Pallo per pelaaja, 10min

2 x kävellen etuperin pallon kanssa sormilyönnillä verkolle ja takaperin takaisin2 x oikea kylki edellä pallon kanssa sormilyönnillä verkolle ja takaisin2 x vasen kylki edellä pallon kanssa sormilyönnillä verkolle ja takaisin2 x kävellen etuperin pallon kanssa hihalyönnillä verkolle ja takaperin takaisin2 x oikea kylki edellä pallon kanssa hihalyönnillä verkolle ja takaisin2 x vasen kylki edellä pallon kanssa hihalyönnillä verkolle ja takaisin

4. Pallotaito (Pallo per pari, 10min)

4 x edetään parin kanssa kentän päästä päähän sormilyönnillä ja juostaan sivukautta takaisin (pallokontrolli ja laatu tärkeää)4 x edetään parin kanssa kentän päästä päähän hihalyönnillä ja juostaan sivukautta takaisin (pallokontrolli ja laatu tärkeää)4 x edetään parin kanssa kentän päästä päähän siten, että jokatoinen on sormilyönti ja jokatoinen hihalyönti molemmilla pelaajilla (pallokontrolli ja laatu tärkeää) 


Mini-ikäisten lajiharjoittelu

F-juniorit

1. Sormilyönti eteenpäin.Ydinkohdat = valmiusasento - liike pallon alle - kosketuskohta-suoritus ja saatto pallon perään 2. Hihalyönnin kehittely, koppi siten, että vartalo pallon takana (vrt. futismaalivahti)Tässä muistat että sivulta ottaminen on nykylentistä, mutta näin saat liikkeen mukaan ja perusteet tulee hahmotettua eli liiku!Ydinkohdat = Valmiusasento - liike pallon taakse ja koppi Lajitestit 1. Sormilyönti eteenpäin, tarkkuus! Omasta heitosta sormilyönti seinässä olevaan kohteeseen- etäisyyttä seinästä voi ja pitää vaihdella (huomioi yksilö)- kohteen korkeutta seinässä voi ja pitää vaihdella (huomioi yksilö) 2. Sormilyönti eteenpäin, jatkuvana!Sormilyönti eteenpäin jatkuvana minuutin ajan. Lasketaan peräkkäiset onnistumiset!- etäisyyttä seinästä voi ja pitää vaihdella (huomioi yksilö)- kohteen korkeutta seinässä voi ja pitää vaihdella (huomioi yksilö)

E-juniorit

1. Sormilyönti, pallo sormilyönnillä eri suuntaan mistä se tulee 2. Hihalyönti eteenpäin kohteeseen 3. Hihalyönti, pallo sormilyönnillä eri suuntaan mistä se tulee 4. Ala-aloitus perusasennostaYdinkohdat = katso lentopalloliiton tekniikkaopas Lajitestit 1. Sormilyönti eteenpäin, jatkvuana!
Sormilyönti eteenpäin jatkuvana 3 minuutin ajan. Lasketaan peräkkäiset onnistumiset!- etäisyyttä seinästä voi ja pitää vaihdella (huomioi yksilö)- kohteen korkeutta seinässä voi ja pitää vaihdella (huomioi yksilö) 2. Sormilyönti kulmassaPallo heitetään kulmassa seinään ja laitetaan sormilyönnillä toiseen seinään, jossa esimerkiksi piirretty maalialue. 3. Hihalyönti jatkuvana ja lasketaan peräkkäiset suoritukset (katso sormilyönti) 4. Hihalyönnillä pallo eri suuntaan mistä se tulee (katso sormilyönti) 5. Ala-aloitus perusasennosta maaliin- Koko kenttä -> puoli kenttää -> yhä pienempiä maaleja!

D-juniorit

1. Hyökkäysaskeleet, yhden käden jujun ja joillakin lyönnin opettelu Lajitestit 1. Yhden käden juju avustajan passista koko kenttään -> puoli kenttää -> pienemmät kohteet2. Yhden käden juju omasta heitosta koko kenttään -> puoli kenttää -> pienemmät kohteet3. Yhden käden iskulyönti avustajan passista koko kenttään -> puoli kenttää -> pienemmät kohteet4. Yhden käden iskulyönti omasta heitosta koko kenttään -> puoli kenttää -> pienemmät kohteet Nämä esimerkit ovat tehty helpottamaan treenin kehittelyä ja vinkkeinä viemään junnuja eteenpäin. Kuin myös saavuttamaan esim käsittelyn osalta oikeat suoritustavat. Käytä mielikuvitusta.

Lapsi ja nuori ei mene helposti rikki.

Ole rohkea kokeilemaan!

- Kari Raatikainen


Harjoittelun sisältö

Seuran (ja lentopalloliiton) linjaus harjoittelun sisällöstä (%)

lajitreeni muu (mm. tasapaino)
F-juniorit 10 % 90 %
E-juniorit 20 % 80 %
D-juniorit 30 % 70 %
C-juniorit 40 % 60 %
B-juniorit 50 % 50 %
A-juniorit 60 % 40 %

Peruskehonhallintasetti

• mittarimato

• lankku,körper→variaatiot

• askelkyykky + kierrot (pallo,kuntopallo,paino)

• sillan alitus →variaatiot

• sarana kottikärry, kottikärrykävely

• juoksutekniikat →polvennosto, pakara, nopeus

• lisäksi mahdollinen kepin/harjanvarsi käyttö

Nivelrasvaus eli nitkut

• syväkyykky x 5

• polvien pyöritys x 10, molemmat suunnat

• käsien pyöritys x 10, molemmat suunnat (seisoen/maassa)

• varpaille-kantapäille x 10

• selän pyöristys x 10 (kontallaan)